Blog PROiNFANTS

Aquest és el blog de l’associació PROiNFANTS

22 jul

Aasara continua impulsant projectes per combatre l’analfabetisme a Mumbai

Artículo de Actualitat PROiNFANTS on 22.07.14

Malgrat que l’Índia és el desè país més industrialitzat del món -amb tecnologia i programes espacials mundialment competitius, aquesta unió d’estats federats que alberga la sisena part de la humanitat registra el nombre més elevat de persones pobres del planeta, amb 2’5 vegades més persones analfabetes que a tota l’Àfrica subsahariana. La reducció de la pobresa, juntament amb l’eliminació del treball infantil, un terç dels nens i nenes menors de 16 anys es veuen obligats a treballar, és un dels objectius sobre els que Aasara continua treballant i donant el seu suport.

Si bé al darrer informe del PNUD de 2013 no apareixen dades relatives als índex d’alfabetització –no apareix publicat el tant per cent del pressupost que el govern destina a l’educació pública, ni la taxa d’analfabetisme- sí sabem que la mitjana d’anys d’escolarització de la població adulta a l’Índia és de 4’4 anys, en comparació als 10’4 que és registren a l’Estat Espanyol o els 12’6 de Noruega-. Es calcula que aproximadament el 27% de la població de més de 7 anys no sap llegir ni escriure, un percentatge que augmenta a les zones rurals, on resideix la major part de la població, i que s’agreuja en el cas de les dones. L’analfabetisme continua present com una de les xacres que més frenen el desenvolupament a l’Índia.

El parlament indi va aprovar l’any 2009 una llei marc en base a la qual s’havia de proporcionar educació gratuïta i obligatòria a tots els nens amb edats compreses entre els 6 i els 14 anys, i que obligaria els col·legis privats a reservar el 25% de les places a nens pobres. Aquesta iniciativa suposava un gran repte per un país que tenia registrats uns 70 milions de nens sense escolaritzar i que només invertia un 3% del seu PIB en educació.

En aquest context van néixer importants projectes per facilitar l’accés als coneixements, alguns a través de l’ús de TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació). Un d’ells és el projecte Aakash, que va néixer el 2009, quan el Ministeri de Desenvolupament de Recursos Humans (l’HRD, l’equivalent indi del Ministeri d’Educació) va llançar la National Mission on Education through Information and Communication Technology (missió nacional per l’educació a través de les Tecnologies per a la Informació i la Comunicació), un pla quinquennal per valor de mil milions de dòlars que tenia com a objectiu facilitar l’educació a través del desenvolupament tecnològic. Una part significativa d’aquest pressupost estava destinada a la creació i distribució d’una tauleta electrònica per a tots els alumnes de les escoles públiques. Malgrat les crítiques inicials, que titllaven el pla d’excessivament ambiciós en un país amb una població de 360 milions de persones en edat escolar, l’Institut Indi de Tecnologia (IIT) de Rajastán va aconseguir dissenyar el dispositiu i oferir una licitació pública per a la seva producció. L’empresa que va guanyar el concurs es va comprometre a produir les 100.000 primeres tauletes a un cost de 49,98 dòlars. El primer model va ser presentat pel ministre de HRD, Kapil Sibal, el 5 d’octubre del 2011 i batejat com a Aakash, una paraula que en hindi vol dir cel.

En aquest sentit, Aasara està treballant també en un projecte d’aula mòbil d’informàtica per als nens i nenes dels slums que es posarà en marxa properament, i que s’afegirà als projectes ja en curs, com el de les classes d’alfabetització infantil en el centre de dia de l’slum d’Ulhasnagar (on, en dos torns de matí i tarda, es fan classes de lectura i escriptura a nens i nenes de 3 a 8 anys i també s’hi fan activitats lúdiques de grup, proporcionant també un àpat), el taller de costura per a adolescents de l’slum de Dindoshi, o el programa de beques de batxillerat per a adolescents de l’slum de Jogeshwari.

Laura Pardo – Periodista i MA en Relacions Internacionals, Cooperació i Desenvolupament per la Universitat Autònoma de Barcelona

No Comments »