L'Índia celebra el Diwali, la festa de la llum

Al mes d'octubre a l'Índia es va celebrar la festa del Diwali que literalment significa " fileres de làmpades" i que marca el començament de l'any nou hindú. Primi Vela, directora de la residència femenina d'Ankur on PROiNFANTS finança diversos projectes, ens explica com el van celebrar i el significat de la festa més important i lluminosa del pais.

Diwali a la residència permanent femenina "Ankur" a Mumbai Durant les festes del Diwali les nenes d'Ankur fan vacances. Les que tenen algun familiar van a casa seva i les altres, la majoria, es queden a Ankur per celebrar la festa més gran de l'Índia. Les nenes fan uns dibuixos molt bonics amb làmpades al terra de l'entrada de la residència, mengen els dolços que els porten els amics d'Ankur Home i a la nit, al pati, gaudeixen amb els focs artificials.

La llum venç la fosca
A l'Índia cada ritual, per petit que sigui, té un significat profund, sobre tot a les festes del Diwali. La il·luminació de les cases amb llums i del cel amb focs artificials i petards, són una ofrena als déus per aconseguir la salut, la riquesa, el coneixement, la pau i la prosperitat per a tot l'any que comença.

El Diwali simbolitza el triomf de la llum sobre la foscor, del bé sobre el mal i del coneixement sobre la ignorància. És la victòria del dharma (la virtut) sobre l'adharma (falta de virtut). A moltes cases s'instal·la un petit altar per retre homenatge a Lakshmi, la deessa de la bellesa i de la riquesa. A la nit les cases s'il·luminen amb diyas (petites llànties d'oli) i és el moment dels rituals i les pregàries. Es visiten els temples i s'hi porten ofrenes: fruita, arròs amb llet, flors i altres coses. Hi ha focs artificials i jocs, es fan nous propòsits i es demanen desitjos, s'ofereixen regals a les persones estimades . És temps de LLUM.

Cinc dies de festa

Antigament el Diwali era la festa de la collita, avui són moltes festes en una que dura cinc dies. El primer dia és el de la "neteja de primavera". Al segon dia es comencen a col·locar les llànties d'oli per tota la casa acabada de netejar. El tercer dia és el principal, és quan les famílies es reuneixen per resar a la deessa Lakshmi abans de la festa i els focs artificials. El quart és el primer dia del nou any hindú i les famílies i els amics s'intercanvien regals i bons desitjos. L'últim dia, els germans van a casa de les germanes i són rebuts amb amor i bon menjar. Es fan barquetes amb llànties que es dipositen als rius sagrats i com més lluny arribin, més gran serà durant l'any la felicitat del qui l'hi ha deixat.