Blog PROiNFANTS

Aquest és el blog de l’associació PROiNFANTS

07 nov

Cartes d’una mare beneficiària del Centre d’acollida de dia de PROiNFANTS a Medellín

Artículo de Actualitat PROiNFANTS, PROiNFANTS on 07.11.16

 foto-1« …Yo María Lucía Pacheco, madre de los niños Yerena, Andrés y Sergio Sierra, por medio de esta carta les expreso mi agradecimiento a ustedes por todos los beneficios que he tenido del centro cultural, ya que me toca trabajar todo el día y no tengo tiempo para acompañarlos en sus tareas y en la alimentación.… »

carta“…gracias a ustedes, me están entregando buenas notas en el colegio y también mejoran mucho en disciplina, ya que están acompañados por las profesoras. Nuevamente mil y mil gracias por todos estos beneficios que me han brindado”.

Carta de María Lucía Pacheco mare de tres nens que formen parte del programa Centro Cultural Talentos Calasancios. Medellín, 11 d’ abril de 2016.

“ El motivo de la presente es para agradecerles por los beneficios que el centro cultural nos ofrece a todos nosotros. Estamos muy agradecidos por las realizaciones de las tareas a todos mis hijos porque yo con su colaboración puedo conseguir trabajo. Les pido que por favor sigan con el centro cultural “Talentos Calasancios”. Gracias y que tengan un buen día”

Carta de Angela Raigosa, mare de Kevin, Melissa i Sara. Medellín, 11 d’ abril de 2016.

Un model Universal de Centre de Dia.

foto_2-1A la barriada Alto de la Virgen, ubicada a la Comuna 13 de la ciutat de Medellín, es va dur a terme un projecte cofinançat per PROiNFANTS, en el que destacava el Programa d’educació Inicial- Estrellitas Calasancias-. L’objectiu d’aquest programa era contribuir al benestar i formació integral de la població infantil de 4 a 6 anys mitjançant un curs Preescolar que desenvolupava activitats d’estimulació, contribuint a una adequada interacció social i a una bona preparació per a l’ingrés a l’escola primària.

L’assentament urbà de l’Alto de la Virgen es troba en una de les barriades de San Javier, també anomenada La Comuna 13, que són diverses muntanyes amb 19 barris on viuen entre 130.000 i 160.000 persones. La seva població prové en gran mesura de desplaçats i migrats de comunes d’altres regions veïnes, expulsats per grups armats al marge de la llei, que controlen els territoris. Com a conseqüència la Comuna 13 no està reconeguda com un barri de la ciutat en els plans d’ordenació territorial de l’administració de Medellín, per això el Centre de Preescolar no va poder renovar la seva llicència d’activitat i, a final del 2014, es van veure obligats a tancar-lo.

En tancar aquest programa, i identificar altres necessitats, especialment de nens i nenes en edat escolar, a començaments del 2015 es planteja el repte de dissenyar un nou programa emmarcat en el que s’anomena l’Educació no formal, és a dir, implementar activitats lúdiques, artístiques, de formació i culturals relacionades amb l’ús del temps lliure que es duran a terme en una casa ubicada als voltants de l’Alto de la Virgen,a la part inferior de la barriada.

La problemàtica a afrontar és: nens i nenes amb un alt grau de vulnerabilitat, en especial els fills de mares cap de família o pertanyents a famílies no protectores, que no compten amb l’acompanyament adequat de la família, i que podrien aprofitar millor el procés educatiu que ofereix l’escola formal, potenciant els talents i habilitats que posseeixen.

L’educació no formal és un àmbit educatiu que permet dissenyar amb major llibertat programes més específics que responen d’una manera més encertada a les necessitats, característiques i condicions de la població, amb metodologies adaptades a la seva situació, i així disminuir l’abandonament escolar. Evitant tot tipus de riscos,com ser víctimes d’abusos sexuals o de ser manipulats per grups armats que al marge de la llei controlen els barris i realitzen activitats de tràfic de drogues.

foto_3-1El Centre Cultural Talentos Calasancios de la barriada de l’Alto de la Virgen a Medellín (Colòmbia) està gestionat per la nostra contrapart, la Fundación Educativa Calasanz, que actua com a Obra Social de l’Escola Pia, en col·laboració amb l’associació de pares i voluntaris Alma Atá , dirigint i actuant en aquest conflictiu assentament irregular, també denominat “de desplazados” per la migració forçosa a causa de la guerrilla.

Aquest centre de dia, PROiNFANTS acull diàriament prop de 40 nens i nenes de 4 a 12 anys, identificats com a d’alt risc d’exclusió, i que acudeixen al centre cada dia, abans o després d’assistir a l’escola pública al seu torn de matí o tarda.

El programa de suport a aquests nens i nenes de més de 4 anys, ofereix recolzament en les tasques escolars ajudant-los a superar dificultats de comprensió i a despertar el gust per aprendre, a més de poder participar en les activitats lúdiques i artístiques. També se’ls ofereix els àpats corresponents.

<< VOLS COL·LABORAR? FES UN DONATIU >>

No Comments »

Private